Olej jojoba to popularny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry twarzy, ciała i włosów. Jak pozyskiwany jest ten drogocenny olejek i jakie ma właściwości? Oto wszystko, co powinieneś wiedzieć o oleju jojoba.
Co to jest olej jojoba?
Jojoba (czyt. żożoba lub jojoba), nazywana przez fachowców simondsją kalifornijską (Simmondsia chinensis), to roślina pochodząca z terenów pustynnych Ameryki Północne, które zajmują tereny m.in. USA i Meksyku. Obecnie uprawia się ją także w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. Owoce jojoby rosną na niewielkich, maksymalnie 4-metrowych krzewach, a olej pozyskiwany jest z ich nasion, które w ok. 60% składają się z tłuszczy.
Olej jojoba to tak naprawdę ciekły wosk składający się z estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi, jednak nie zawierający trójglicerydów jak inne oleje roślinne. Wosk w temperaturze pokojowej upłynnia się i tężeje dopiero poniżej 8 stopni.
Ma złotożółty kolor, przeważnie nie posiada zapachu ani smaku. W przeciwieństwie do większości olejów roślinnych, nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest źle wchłaniany przez nasz układ pokarmowy. Przez brak zawartości trójglicerydów, nie jełczeje i jest odporny na wysokie temperatury (nawet do 60 stopni). Posiada długą datę przydatności.
Olej jojoba – właściwości
Olej jojoba bogaty jest w drogocenne dla skóry witaminy i składniki odżywcze. Zawiera kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które odgrywają ważną rolę w pielęgnacji skóry. Posiadają zdolność stymulowania produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem skóry. W składzie oleju znajduje się również skwalen, będący lipidem naturalnie występującym w naszym sebum, które pełni funkcję ochronną skóry. Dzięki temu, że budową przypomina sebum, jest dobrze tolerowany przez naszą skórę, nie powoduje uczuleń i podrażnień. Przyczynia się także do odbudowy bariery hydrolipidowej skóry, która zatrzymuje w jej wnętrzu wodę i tworzy swego rodzaju “tarczę” chroniącą ją przed czynnikami zewnętrznymi. Złożone właściwości oleju z simondsji kalifornijskiej powszechnie wykorzystuje się w kosmetyce.
Olej jojoba – skład
W składzie oleju jojoba znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, która uczestniczy w procesie odnowy komórek i poprawia dotlenienie skóry, witaminy A, E i F, które działają antyoksydacyjnie i regenerująco. Zawarty w oleju jojoba cynk neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i przyspiesza procesy naprawcze skóry, selen pomaga chronić skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV, chrom zmniejsza objawy trądziku i starzenia, jod wchłaniany przez skórę dociera do tarczycy i wspomaga jej działanie, a miedź wpływa na redukcję zmarszczek.
Działanie oleju jojoba na skórę
Olej jojoba cechuje biozgodność z naszą skórą. Dzięki budowie zbliżonej do ludzkiego płaszcza lipidowego, olej jest przez nią dobrze tolerowany. Rzadko uczula i wywołuje alergie, nie powoduje podrażnień i zatykania porów. Reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego polubi się z cerą tłustą i trądzikową. Sprawdzi się także w pielęgnacji skóry suchej, nawilżając i natłuszczając ją. Jest hipoalergiczny i może być stosowany w okolicy oczu. To świetny sposób na nieestetyczne suche skórki, usta czy dłonie. Może być wykorzystany do pierwszego etapu dwuetapowego oczyszczania twarzy lub demakijażu. Surowiec ten może stanowić składnik kremu, maseczki czy wcierki do skóry głowy. Nie ma przeciwwskazań, aby używały go kobiety w ciąży, osoby z AZS, łuszczycą czy trądzikiem.
Działanie oleju jojoba na włosy
Olej doskonale sprawdzi się przy olejowaniu włosów, odżywiając je i regenerując. Również nałożenie go na końcówki to dobry sposób na ich zabezpieczenie przed rozdwajaniem i łamaniem. Regularne nakładanie oleju jojoba na włosy przywróci im blask i elastyczność, zapobiegnie ich elektryzowaniu się i zniszczeniom. Zaaplikowany w niewielkiej ilość na suche włosy “dociąży” je i nie będą się puszyły, a dzięki lekkiej konsystencji nie przetłuścimy kosmyków. Stosowany jako wcierka do skóry głowy wzmocni i odżywi cebulki włosowe, stymulując wzrost włosów i hamując łojotok.